Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[114]

Home | Terug


Hinault Bernard 200x200
Bernard Hinault

Met zijn overwinning in de Giro d' Italië 2018 heeft wielrenner Chris Froome aaneensluitend alle drie de grote rondes gewonnen: Tour de France 2017, Vuelta España 2017 en de Giro 2018. Daarmee schaart de Brit zich in het illustere rijtje van de Belg Eddie Merckx en de Fransman Bernard Hinault die dit kunststukje eerder vertoonden.

Maar volgens Hinault hoort Froome niet thuis in dit rijtje. Sterker nog, volgens de Fransman had Froome niet eens mogen starten in de Giro 2018, vanwege de salbutamol affaire die de Brit nog altijd als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt.

Het had een oud-kampioen als Hinault gesierd als hij, voordat hij zijn beschuldigingen de wereld in stuurde, zich verdiept had in de achtergronden van de kwestie Froome. Dan had hij vastgesteld dat het onwaarschijnlijk is dat de hoge salbutamol waarde in Froome urine in de achtiende etappe van de Vuelta 2017 door doping is ontstaan. Het is veel aannemelijker dat die verhoogde concentratie andere oorzaken heeft.

De fout in deze affaire ligt niet bij Chris Froome, maar bij de WADA. Die zette niet alleen een anti-astmamiddel op de dopinglijst, dat voor astmapatiënten als Froome onontbeerlijk is, maar de atletische prestatie bevorderd. Bij niet astmapatiënten verminderd het die prestatie juist. Vervolgens hebben ze een drempelwaarde voor dat middel die ook zonder overdosis (doping) eenvoudig overschreden kan worden. Voor een uitgebreide analyse zie hier.

Ter verduidelijking: een astmapatiënt als Froome heeft geen keuze in wel of niet een pufje salbutamol nemen als die een aanval voelt aankomen. Dat niet doen kan zelf dodelijk zijn.

Als vijfvoudig Tourwinnaar heeft het woord van Hinault macht in de wielerwereld, maar dat maak hem ook meer dan anderen verantwoordelijk voor zijn uitspraken. Niet gespeend door enige kennis van zaken zijn die uitspraken nu slechts valse beschuldigingen aan het adres van Froome. Dit lijkt erg op kinnesinne, omdat zijn prestatie geëvenaard is.

Als Hinaults uitlatingen er mede toe leiden dat Froome uiteindelijk toch nog gestraft wordt en dat lijkt nog steeds mogelijk, dan heeft de Fransman meegewerkt aan een van de grootste sportschadalen ooit. Een schandaal waarin een groot kampioen wordt gestraft voor effecten waar hij zelf geen enkele invloed op had.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved