Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[162]

Home | TerugNederland heeft achttien 400-meter kunstijsbanen, waarvan er zes geheel, negen half en drie onoverdekt zijn. Thialf (spreek uit Tjalf) in Heerenveen groeide uit tot hét wereldwijde Mekka in schaatsland. Iedere langebaanschaatser van niveau wil daar graag rijden, deels omdat het stadion bij belangrijke wedstrijden altijd uitverkocht is, maar vooral omdat het publiek iedere schaatser even enthousiast aanmoedigt. De prestaties van buitenlanders worden net zo gewaardeerd als die van Nederlanders.

Schaatscultuur

Wat schaatsen voor Nederland betekent zagen we eind februari 2018, toen de sloten en vaarten weer dichtvroren. Er kwam zelfs een Amerikaans tv-kanaal naar Nederland om de Amerikanen te laten zien hoe wij op de Amsterdamse grachten schaatsten*. Nederland heeft een schaatscultuur en die is waarschijnlijk de belangrijkste pijler onder de Nederlandse dominantie in het langebaanschaatsen.


De Nederlandse schaatscultuur is waarschijnlijk de belangrijkste pijler onder onze dominantie in het langebaanschaatsen


Geografisch gezien heeft Nederland de hoogste kunstijsbaandichtheid ter wereld. Noorwegen heeft een vergelijkbaar aantal kunstijsbanen, maar is ruim negen keer zo groot. De meeste Nederlanders vinden binnen 30 á 35 kilometer van hun woonplaats een kunstijsbaan. Het in stand houden van die banen vereist veel publiek geld. Dat is volgens mij uitstekend, omdat ze ook een belangrijke actieve en passieve recreatieve functie vervullen, terwijl de Nederlandse dominantie op de langebaan onze nationale trots een enorme boost geeft. Daar mag de Nederlandse gemeenschap best wat voor over hebben.

Het bevreemd mij echter in hoge mate dat ondanks al die kunstijsbanen het allround wereldkampioenschap 2018 wordt gehouden op ‘De coolste baan van Nederland’, die daarvoor tijdelijk in het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt neergelegd. Mijn bevreemding kent twee hoofdredenen: (1) krentjepik en (2) grote kans op een tombola.

Tekst loop door onder de afbeelding.

Coolste Baan 640px

De Coolste baan van Nederland in het Olympisch Stadion te Amsterdam.

Krentjepik

Thialf, dé Nederlandse baan voor dergelijke evenementen, is zeer recent met publiek geld gerenoveerd en aangepast aan de huidige eisen voor kunstijsbanen die grote internationale wedstrijden organiseren. Het verbaast mij dan dat de KNSB een, voor zover ik kon nagaan, particuliere instelling de krenten uit de pap laat pikken door hen de organisatie van het WK-allround te gunnen. De inkomsten die Thialf zo misloopt moet de samenleving weer bijpassen. Het is afwachten hoe lang die samenleving dat accepteert.

Voorafgaand aan het kampioenschap was ‘De coolste baan van Nederland’ enkele weken open voor recreatief schaatsen. Volgens hun eigen website trok dat In 2014, toen de coolste baan voor het Nederlands Kampioenschap Allround en Sprint voor het eerst in het Olympisch Stadion werd neergelegd, 108-duizend recreatieve schaatsers. Die recreanten reden hun rondjes vervolgens niet meer op de Amsterdamse Jaap Eden kunstijsbaan. Dat moet bij Nederlands oudste kunstijsbaan toch tot ten minste een half miljoen euro inkomstenverlies geleid hebben, terwijl de kosten gelijk bleven. De Amsterdammers moeten dat via hun begroting bijpassen.

Tombola

Mijn tweede bezwaar is de grote kans dat het weer de wedstrijden in de openlucht doorslaggevend beïnvloed, zodat het eerder een tombola wordt dan een sportieve meting waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Tabel 1 toont de weersverwachting voor het WK-weekend volgens Buienradar op dinsdag 6 maart 2018.

De tekst loop door na de tabel.
  Temp. Regen Wind
 Vrijdag 9 mrt.  9ºC  5,6mm W4 
Zaterdag 10 mrt.  11ºC  12,2mm
+ onweer
NO4
 Zondag 11 mrt.  13ºC  2,8 mm
+ onweer
Z5
Tabel 1. Weersverwachting in Amsterdam volgens Buienradar (6-03-2018) in het WK-allround weekend.

Het kan in het Olympisch Stadion komend weekend behoorlijk gaan spoken, waarbij het stilvallen van de luchtcirculatie bij een valse start, die NOS-schaatsanalist Martin Hersman altijd al heel nadelig vindt, in het niet valt.

Ook nu zullen de beste schaatsers boven in het klassement staan, maar wie bovenaan komt te staan lijkt een tombola te worden. Het publiek moet zich tegen de regen dik inpakken in plastic, net als zo´n vijftig dertig jaar geleden toen alle kunstijsbanen nog open waren. In Thialf lachen ze dan in hun vuistje. En als de krenten te vaak uit de pap gepikt worden, zou de publieke geldbron wel eens kunnen opdrogen.


In Thialf lachen ze dan in hun vuistje


Langebaan schaatsen is in de eenentwintigste eeuw uitgegroeid tot een professionele sport, die professionele accommodaties vereist en die zijn in Nederland ruimschoots voor handen, waarbij Thialf een van de hoogst aangeschreven schaatsaccommodaties ter wereld is. Tijdelijke, volgens de organisatie op nostalgische tradities gebaseerde, inrichtingen zoals de openlucht ‘Coolste baan van Nederland’ kunnen we daar niet toe rekenen. KNVB, laat dit eens maar nooit weer zijn, anders zouden jullie het paard wel eens achter de wagen kunnen spannen.

Voor de schaatsers hoop ik dat het meevalt met het weer (zie ook).

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved