Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[180]

Home | Terug


Maarten Ducrot
Maarten Ducrot 

Tijdens zijn commentaar bij de Olympische wegfinale wielrennen voor mannen sprak NOS-commentator en psycholoog Maarten Ducrot over het 'Prisoners Dilemma Game'. Wat bedoelde hij daarmee?

Het 'Prisioners Dilemma Game’ (PDG) of 'het dilemma van de gevangene' is een belangrijke speltheorie die de relatieve voordelen van samenwerken versus niet samenwerken beschrijft en speelt een belangrijke rol in wielerwedstrijden zoals de Olympische wegwedstrijd.

Een renner in de kopgroep moet kiezen tussen meewerken of niet-meewerken. Bij meewerken stijgt de kans dat de kopgroep wegblijft, maar neemt zijn persoonlijke kans om te winnen (winstkans) af door de inspanning die hij levert. Bij niet-meewerken spaart hij zijn krachten, met al gevolg dat zijn persoonlijke winstkans toeneemt. Maar als de kopgroep daardoor wordt teruggepakt, wordt is persoonlijke winstkans vrijwel nihil.

In het peloton spelen vrijwel gelijke dilemma’s. Meewerken en de kopgroep terughalen en zo de eigenwinstkans vergroten of niet-meewerken zodat de kopgroep mogelijk weg blijft en de persoonlijke winstkans gelijk is aan nul.

Het PDG-dilemma manifesteert zich tijden wielerwedstrijden in velerlei vormen en voor iedere renner afzonderlijk. Door verschillende belangen (individueel, team, sponsor, etc.) lopen al die vormen vaak door elkaar heen. Het PDG is een basisprincipe dat wielrennen tot wielrennen maakt en beïnvloed de resultaten in wedstrijden aanzienlijk meer dan waartoe welke vorm van doping dan ook in staat zou zijn, zelfs als die doping de effecten heeft die door sommigen daaraan toeschrijven.

In zijn boek ‘Geven en nemen. Wielrennen als dubbelspel’ heeft dr. Hein Lodewijkx de principes van het PDG binnen het wielrennen op een heldere wijze beschreven. Het boek geeft tevens een genuanceerde kijk op het dopingprobleem in de wielersport. U bent echter gewaarschuwd. Na het lezen van het boek heeft u meer inzicht in het spelletje dat we wielrennen noemen gekregen, maar u zult nooit meer op dezelfde wijze naar de finale van wielerwedstrijden kijken als daarvoor.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved