[187] |
Begin zeventiende eeuw formuleerde René Descartes, een aardsvader van de moderne filosofie, zijn dualistische stelling waarin lichaam en geest verschillende substanties zijn. Emotie en pijn behoorden bij de geest. Het lichaam was slechts een mechanisme, een machine. Mensen hadden een lichaam en een geest, dieren alleen een lichaam zonder pijn en emoties. Dit dualisme is vaak gebruikt om te rechtvaardiging dat de mens boven het dier gesteld is, zodat mensen dieren mochten gebruiken. Maar omdat ze dieren als pijn- en emotieloze machines zagen, werd gebruik vaak misbruik. Daar merkten die geestloze wezen immers niets van. Als een hond kwispelend zijn baas begroet is dat volgens ‘dualisme’ slechts een mechanische reactie, omdat die baas hem voert. Dat Bello gewoon blij is zijn baas te zien, is volgens deze opvatting onzin.
Als u huisdieren heeft, weet u dat dit niet klopt. Als u (per ongeluk) uw hond op zijn tenen trapt, jankt deze van de pijn. Dierlijke emoties werden duidelijk toen vorig jaar plotseling mijn vijftienjarige cairn-terriër Jessie overleed. Mijn elfjarige kater Toby, bij Jessie opgegroeid, was wekenlang van slag. Hij zat in mijn studeerkamer voor zich uit te staren en weigerde naar de woonkamer te komen. Daar was Jessie overleden. Toen enige tijd de driejarige cairn-terriër Nina de opengevallen plaats kwam innemen, was Toby boos op mij, alsof hij wilde zeggen: ‘Dit is verraad aan Jessie.’ Ondertussen zijn beiden gelukkig maatjes geworden.
Het verhaal van Franky toont dat emoties niet zijn voorbehouden aan zoogdieren. Franky is een papegaai uit Filottrane (midden Italië). Franky’s baas was de buurman van Michele Scarponi, jarenlang een Italiaanse topwielrenner. Aan het einde van zijn trainingstochten vloog Franky, die vrij rondvliegt, Scarponi tegemoet en begeleidde zijn maatje in de laatste kilometers naar huis. Franky vloog dan naast de renner of zat op zijn schouder. Zelfs als Scarponi per auto thuis kwam, begroette Franky zijn maatje en reed hij de laatste kilometers naar huis mee op de autospiegel.
Op 22 april jl. kwam Scarponi vlak bij huis om het leven door een botsing met een busje. Ter herdenking legden wielerfans bloem op de kruising van de aanrijding. Op het witte verwijzingsbord op de foto zit Franky zich af te vragen waar zijn vriend blijft.
De tekst loopt door na de video.
Ter nagedachtenis van Scarponi finishte de vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico 2018, een belangrijke Italiaanse voorjaarswedstrijd, in Filottrano. Ter ere van hun overleden wielerheld was het dorp helemaal versiert in het lichtblauw en geel, de kleuren van de Astana-wielerploeg waar Scarponi de laatste jaren van zijn leven voor uitkwam. Na de wedstrijd bezochten de Astana-renners het graf van hun voormalige ploegmaat. Opvallend genoeg sloot Franky ook aan bij de bezoekers van het graf. (zie hier)
Twee dagen later werd de ondertussen wereldberoemde Franky aangereden door een auto, waarvan de chauffeur doorreed en de papagaai voor dood achterliet. Een toevallige voorbijganger, de Deen Jesper Hviid-Hansen, herkende de vogel en bracht het dier bij zijn eigenaar, de garagehouder in Filottrano. Franky werd onmiddellijk naar de dierenarts gebracht, die direct zijn gebroken rechter vleugel behandelde. De Italiaanse krant Corriere de la Sera melde: “In de komende uren wordt duidelijk of Franky de aanrijding gaat overleven”.
Onder leiding van een gespecialiseerde arts in een ziekenhuis voor exotische dieren is vervolgens een staaf in Franky’s gebroken vleugel geplaatst om het bot goed te laten genezen. Volgens de Corriere de la Sera zijn Franky’s overlevingskansen na deze ingreep behoorlijk groot. De kans dat hij binnenkort weer door de het luchtruim van Filottrano vliegt is dan ook aanzienlijk.(zie hier)
***
Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved