Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[202] 

Home | Terug

Introductie

Recht 260x142In het Nederlands Juristenblad betoogt Juriste en universitair docent staats- en bestuursrecht aan de Open Universiteit Ine Van Haaren-Dresens dat de afschuw over seksistische en racistische uitingen op Geen Stijl weliswaar invoelbaar is, maar dat het onjuist is dat burgers buiten de strafrechtelijke kanalen om proberen de inhoud van die uitingen te beperken en dat ministers dat onderschrijven. Dat past volgens de auteur niet bij een democratische rechtstaat.

Van Haaren-Dresens reageert op een actie van 130 vrouwen die de adverteerders op de nieuwssite Geen Stijl oproepen te heroverwegen of op deze site willen adverteren. Die vrouwen reageren op hun beurt op publicaties op Geen Stijl, waarbij foto's van vrouwen weden geplaatst, met als onderschrift: 'Zou u haar nemen?'. De juriste schrijft in het Nederlands Juristenblad:

Veel teksten die Geen Stijl op zijn website plaatst en zeker die waar het seksisme of racisme vanaf druipt, getuigen van slechte smaak. Maar rechtvaardigt dat een actie van 130 vrouwen, merendeels journalist, die adverteerders oproept hun betrekkingen met die sites te heroverwegen? Als de actie succes heeft, zou dat kunnen betekenen dat Geen Stijl in financiële moeilijkheden komt en zijn activiteiten moet staken. Zelf zal ik dat allerminst als een gemis ervaren maar daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat is dat de actie zich richt tegen uitingen met een inhoud die de actievoerders en vele anderen, waaronder de demissionaire ministers Schultz van Haegen en Bussemaker, onwelgevallig is. De ministers verklaarden in de televisieprogramma’s WNL op Zondag en Buitenhof van 8 mei jl. dat zij de actie toejuichen en de oproep van de actievoerders zouden hebben ondertekend als hen dat was gevraagd. Presentator Marcia Luyten van Buitenhof meldde dat Linda Duits (sociaal wetenschapper) en Hadjar Benmiloud (hoofdredacteur feministisch platform Vileine), de gesprekspartners van Bussemaker in de uitzending, hun handtekening onder de oproep hebben geplaatst maar vermeldde niet dat ze dat zelf ook heeft gedaan. Dat in Buitenhof uitsluitend voorstanders van de actie aan het woord kwamen, doet de discussie over deze kwestie wat mij betreft geen goed. Van het programma mocht verwacht worden dat het ook de andere kant van de zaak had belicht.

 

Voor het gehele artikel klik hier.

Mijn reactie

Naar mijn oordeel maakt Ine van Haren-Dresens in dit artikel een ernstige denkfout door onfatsoenlijk gelijk te schakelen aan tegendraads en onwelgevallig, althans zo komt het bij mij over. Ik verkondig al jaren tegendraadse opvattingen door mensen een spiegel voor te houden. Velen vinden mij dan ook een zeer onwelgevallig en irritant persoon. Maar ik probeer mijn kritische opvattingen, ook hier, altijd goed en waar mogelijk wetenschappelijk te onderbouwen en slechts op de inhoud te reflecteren. Als dat niet meer mag wordt onze vrije meningsuiting ondermijnd. Dat is wat er momenteel in Turkije gebeurd. Het is verontrustend dat daar bijvoorbeeld de evolutietheorie niet meer onderwezen mag worden.

Maar stel dat ik bij deze kritiek, conform Geen Stijl, een foto van Van Haren-Dresens plaats met als ondertitel ‘Zou u haar nemen?’. Dat is geen tegendraadse maar een onfatsoenlijke en onbetamelijke uiting en voor sommigen mogelijk een aanmoediging tot verkrachting. Ik ben geen jurist, maar als dit niet strafbaar is, zou het dat onmiddellijk moeten worden, zeker voor Journalisten die er voor doorgeleerd hebben de grens tussen betamelijk en onbetamelijk te trekken.

Het verbaast mij dan ook dat het OM geen onderzoek naar deze seksistische uitingen heeft ingesteld. Het verbaast mij echter nog meer dat Van Haren-Dresens vrouwen het recht op vrijheid van meningsuiting wil ontnemen om anderen eraan te herinneren dat hun advertenties bij Geen Stijl staan en of zich daaraan willen conformeren. Als Geen Stijl daardoor in financiële problemen komt, geldt: ‘Wie zijn billen brand, moet op de blaren zitten’. Vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen, zelfs voor vrouwen bij wie Geen Stijl vraag stelt of je ze wilt nemen.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved