Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[205] 

Home | Terug


Het nieuwe Suske en Wiske album Mami Wata dat op 5 juli a.s. verschijnt, is in opspraak gekomen. De aanleiding hiervoor was niet de zeemeermin die, voor het eerst in de Suske en Wiske reeks, haar blote borsten toont, maar de weergave van de donkere man die daar naar kijkt.

De in Rwanda geboren maar in Vlaanderen opgegroeide Dalilla Hermans, die recent een boek schreef over haar ervaringen met racisme, kwam hier tegen in het geweer en startte een Facebook-actie.

Mijn eerste reactie was, weer zo’n racismebestrijdster die niet begrijpt wat racisme is en vervolgens alles racistisch noemt, ook als het niets met racisme te maken heeft. Als ik de voormalig VS-president Obama donker noem en de huidig VS-president Trump blank, heeft dat niets met racisme van doen. Ik stel dan slechts de feiten vast. Pas als ik beweer dat Obama als president beter is dan Trump, alleen omdat hij donker is, ben ik een racist.

En, zei mijn eerste reactie: kijken donkere mannen niet als ze een vrouw met ontblote borsten zien?

Kuifje 1

Afbeelding 1. De oorspronkelijke afbeelding in het Suske en Wiske album: Mani Wata 

Eerste indrukken kunnen verkeerd zijn en dat bleek ook hier. Nadat het zien van Afbeelding 1 uit het nieuwe Suske en Wiske album, vond ik dat Hermans gelijk heeft. De donkere man lijkt inderdaad op een soort halve aap. Het is onbegrijpelijk dat de Standaard Uitgeverij, die de Suske en Wiske reeks uitgeeft, anno 2017 een donkere man zo portretteert. Leefden zij in een andere wereld?

Dat de uitgeverij haar excuses aanbied en zegt dat ze zich niet bewust was van de weerstand die dit plaatje zou oproepen, is volgens mij onvoldoende. Ze kunnen zich mijns inziens ook niet op beroepen op het gegeven dat de overige personages in de Suske en Wiske albums ook karikaturen zijn. Die zijn lang niet zo stigmatiserend als donkere man op het betwiste plaatje. Ik begrijp dat donkere mensen zich bij dit plaatje ongemakkelijk voelen.

Kuifje 2

Afbeeling 2. Links de oorspronkelijke donkere man in het Suske en Wiske album Mami Watta,
rechts de door Stephanie Dehennin voorgestelde niet-rasistische donkere man..
*Volgens de Volkskrant is Danilla Hermans de auteur van deze tekening is.

Dat de eerste oplage gedrukt en verspreidt is (maar nog niet verkocht), is jammer. Maar dat mag naar mijn oordeel geen beletsel zijn voor maatregelen. Het zou om slechts één plaatje gaan. Haal de oplage terug en neem als uitgeverij uw verlies. Laat het betwiste plaatje door Standaard medewerkers overplakken of herdruk de oplage. De alternatieve tekening van donkere man, zoals Dalilla Hermans die maakte (Afbeelding 2, rechts) kan hiervoor gebruikt worden (met een vergoeding aan Hermans), Die doet niets aan het verhaal af, is toch karikaturaal, maar niet meer stigmatiserend dan de andere personages in het Suske en Wiske album. Het zou de Standaard Uitgeverij sieren.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved