Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[207] 

Home | Terug


 Elfstedenrijder
Monument voor de
Elfstedenrijder
in Leeuwarden

Zondag 18 juni 2017 werd in Belgisch Vlaanderen de 35e Elfstedenronde georganiseerd, een wielerwedstrijd voor beroepsrenners over 199,5 kilometen met start en finish in Brugge. De Belg Wout van Aert, wereldkampioen cyclocross, won.

De eerste Elfstedenronde werd verreden in 1943 en de voorlaatste in 1989. De wedstrijd kreeg haar naam omdat ze oorspronkelijk elf Belgische steden aandeed, maar dat is allang niet meer zo. In 2017 werd de wedstrijd nieuw leven ingeblazen, mede omdat Brugge de start van de prestigieuze Ronde van Vlaanderen kwijtraakte.

Het verbaasde mij dat de race bij haar revitalisering opnieuw Elfstedenronde werd genoemd. Als Fries in hart en nieren ben ik waarschijnlijk bevooroordeeld, maar het Elfstedenbegrip is van ons: Friesland en de Friezen.

Dat de Belgen dit begrip voor hun wedstrijd gebruiken is volgen mij dan ook een poging om op de bekendheid van het Friese Elfstedenbegrip mee te liften en zo hun race een hoger aanzien te geven dan ze nu verdient.

De commentatoren op de Belgische sportzender Sportza rechtvaardigden de tenaamstelling met het argument dat dit al de 35e Elfstedenronde was, terwijl er nog maar 15 Elfstedentochten waren geweest. Dat is een vals vergelijking. Wielerwedstrijden kunnen jaarlijks worden georganiseerd, maar dat geldt niet voor schaatswedstrijden als de Elfstedentocht. Op basis van dit argument zou de Elfstedentocht die competitie altijd verliezen.

Daar staat tegenover dat de eerste officiële Elfstedentocht al in 1909 werd gehouden, terwijl er in de 19e-eeuw al een gedocumenteerde Friese traditie bestond om per schaats op één dag alle elf Friese Steden aan te doen. De eerste Belgische Elfstedenronde werd zoals we zagen pas in 1943 georganiseerd. Friesland heeft dan veruit de oudste rechten.

Ook doet de Elfstedentocht altijd alle elf Friesche steden aan. Dat geldt, zoals we ook al zagen, voor de Elfstedenronde al lang niet meer, zodat die naam de lading niet meer dekt.

Tot slot, als we alle Friesche Elfstedentochten samentellen (schaats, fiets, wandel, motor, auto, boot, kano, surfplank, etc.) dan overtreffen die het aantal georganiseerde Elfstedenrondes vele malen.

Samengevat: De Elfsteden zijn van Friesland en de Friezen, daar moeten de Belgen van af blijven. Dat heeft een land met zo’n indrukwekkende wielhistorie toch helemaal niet nodig. Ik hoop dat de Friese Provinciale staten er bij de Belgen op aandringen om voor hun wedstrijd een andere naam te kiezen.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved