Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |     NIEUW: Dossier corona, met feiten en fakenieuws rond corona. |     Binnenkort verhuist de De Doping Academy website naar een sub-website van deze site. |     Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
nl NL en EN
(Leestijd: 1 - 2 minuten)
208 

Home | Terug


Sir A Fleming
Nobelprijswinnaar
Sir Alexander Flemming 
Een antibioticakuur moet u afmaken. Zo niet, dan kan een deel van de bacteriën, die de klachten veroorzaakten, resistent worden. Als de klachten dan terug komen, kunnen ze niet opnieuw met antibiotica behandeld worden.
 
Deze bewering lijkt zo logisch dat ik, meestal toch behoorlijk kritisch, daar nooit aan getwijfeld heb. Britse onderzoekers waren echter nog kritischer en heeft de bewering over het afmaken van antibioticakuren onderzocht. Wat bleek, het is onzin. Sterker nog, juist doorgaan met antibiotica nadat klachten weg zijn, kan tot resistentie leiden. Dat is precies tegengesteld aan de bewering.

Het idee over het afmaken van antibioticakuren ontstond in 1945, toen Alexander Flemming, ontdekker van het eerste antibioticum penicilline, in zijn toespraak bij het aanvaarden van de Nobelprijs zei: “If you use penicillin, use enough” (Als u penicilline gebruikt, gebruik dan genoeg).
 
Hoewel Flemming dat nooit zo gezegd heeft, werd deze uitspraak later geïnterpreteerd als dat je penicillinekuren altijd af moet maken. Het werd een mantra die zeventig jaar later nog steeds doorklingt.
 
De Britten lieten echter zien dat het een misverstand is dat bacteriën resistent voor antibiotica worden als je een kuur niet afmaakt.
 
In de Volkskrant (27-07-2017) zegt hoogleraar medische microbiologie Heiman Wertheim dat dat juist is, zeker bij simpele infecties als blaasontstekingen of luchtweginfecties. Na enkele dagen zijn de meeste bacteriën wel dood, waarna het eigen immuunsysteem de resterende ziektekiemen kan opruimen, aldus de hoogleraar.
 
Juist het dagenlang doorgaan met antibiotica kan tot resistentie leidden. Antibiotica verwoest namelijk niet alleen de ziektekiemen, maar ook de eigen gezonde bacteriën in het maagdarm-systeem. Die goede bacteriën zijn onderdeel van ons afweersysteem zijn en juist als die in aantal afnemen, kunnen de resistente ziektekiemen weer de overhand krijgen.
 
Alleen zware infecties, zoals tbc, vereisen volgens Wertheim langdurige antibioticakuren.
 
Volgens de hoogleraar zijn in ziekenhuizen korte kuren al gebruikelijk. Dat dit advies in de dagelijkse praktijk nog steeds rond galmt, laat zien hoe hardnekkig eenmaal gevestigde opvattingen kunnen zijn.
 
Volgens de Britse onderzoekers is het noodzakelijk dat artsen en apothekers patiënten vanaf nu informeren en adviseren over kortere antibioticakuren.
 

 

***

Copyright © 2006-2020 - Bram Brouwer - All Rights Reserved