Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
[213]

Home | Terug


Maduro
President Maduro 

Verpletterend hoog, noemt het Volkskrantartikel 'Een democratische aardbeving' (18-07-2017) de opkomst in het, illegale referendum in Venezuela. Andere media gebruikten gelijksoortige uitdrukkingen. Ruim 7 miljoen Venezolanen spraken zich uit tegen de grondwetswijzigingen van de ‘socialistische’ president Nicolás Maduro, die van Venezuela een dictatuur lijken te maken. De Venezolaanse regering noemt het door de oppositie georganiseerde referendum ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’.

Hoewel 7 miljoen stemmers heel veel mensen is, zegt dat niets over de hoogte van de opkomst. In de China, zou het nog geen half procent van de ruim 1,3 miljard inwoners zijn, terwijl het in Servië een opkomst van zo’n honderd procent zou betekenen. Venezuela heeft ruim 31 miljoen inwoners (2015) zodat 7 miljoen stemmers ongeveer 22,5% van de Venezolanen is. Dat lijkt geen verpletterend hoge opkomst.

Maar die vergelijking is onjuist, omdat ze ook de niet-kiesgerechtigden meetelt. Volgens het Metro-artikel 'Venezolanen uiten ongenoegen in referendum' (17 juli 2017) had de oppositie 19 miljoen Venezolanen opgeroepen om te stemmen, waarvan er 7,18 miljoen opkwamen. Dat wil zeggen een opkomstpercentage van 37,8 procent. Dat is behoorlijk, zeker bij een referendum waarbij geweld zelfs tot een dode leidde, maar rechtvaardig volgens mij nog steeds niet de uitdrukking: verpletterend hoog.

 Het Metro-artikel vermeldt ook dat 100% van de stemmers Maduro's plannen afwees. Dat lijkt overweldigend, maar toont in werkelijkheid slechts de zwakte van het referendum aan. De uitslag van het referendum is dan geen juiste afspiegeling van de kiesgerechtigde Venezolanen. Met andere woorden, ze heeft geen voorspellende waarde voor de grondwetsverkiezingen die Maduro wil uitschrijven.

Als de Venezolaanse oppositie op basis van dit referendum en de commentaren daarop denkt dat ze er zijn, kon ze zich wel eens heel erg vergissen. Ze zullen tot de verkiezingen heel veel werk moeten verzetten om de door hen gehate president weg te krijgen. Het Brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen leerden dat we ons niet te vroeg rijk moeten rekenen.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved