Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |

[288]

Home | Terug


Sunny Bergman 260x260
Documentairemaakster
Sunny Bergman 

Het is weer zover. documentaire-maakster Sunny Bergman ronde haar nieuwste tv-productie af: Men made (2Doc, 8-4-2019). De mainstream media stonden opnieuw in de rij om haar verhaal daarover op te tekenen en haar documentaire de hemel in te prijzen.

Vorig jaar probeerde Bergman in de documentaire Wit is ook een kleur met dubieuze experimenten te bewijzen dat alle witte Nederlanders inherent racistisch zijn. Nu was de Nederlandse man de klos. Die moet volgens Bergman hoognodig emanciperen. Dat zou de geheimzinnige vrouw onderdrukkende patriarchale maatschappelijke structuren doorbreken.

Man made is opnieuw een schoolvoorbeeld van een denkfout die psychologen bevestigingsvertekening noemen. Dat is de neiging van mensen vooral te zoeken naar bevestiging van vooringenomen standpunten. Daarmee strijdige informatie wordt dan genegeerd, gebagatelliseerd of in hun voordeel verdraaid.

Hoe dat werkt! Neem een standpunt, zoals: witten mensen zijn inherent racistisch, mannen moeten emanciperen of vrouwen lijden onder onderdrukkende patriarchale structuren. Zoek daarna kritiekloos naar bevestiging van die standpunten en ja hoor, je hebt gelijk. Vervolgens presenteer je jouw standpunten als bewezen waarheden. De Engelsen zeggen dan: "It’s in the eye of the believer.”


Als Bergmans dit leest, zal ze dat vrijwel zeker in haar voordeel verdraaien


Als Bergman dit leest, zal ze dat vrijwel zeker in haar voordeel verdraaien. "Zie je wel", zal ze zeggen, "weer zo’n patriarchale man die vrouwen niet serieus neemt en onderdrukt.” Er is echter maar één soort mensen die ik niet serieus neem, dat zijn mensen die, zoals Bergman, mij niet serieus nemen. Die wederkerigheid heeft niets te maken met haar vrouw zijn, maar alles met haar vooringenomenheid.

De hiervoor beschreven psychologische processen zijn dezelfde die tot de filterbubbels leiden waarin mensen radicaliseren naar extremistische ideeën. Bijvoorbeeld anti-vaxxers die hun kinderen vanwege de vermeende risico’s niet laten vaccineren. Het ‘bewijs’ daarvoor komt vooral uit het boek Plaque van dr. Judy Mikovitch en de film Vaxxed van de voormalige arts Andrew Wakefield.

Als Bergman haar standpunten echt wilde onderzoeken dan had ze die moeten proberen te weerleggen in plaats van slechts met selectieve bewijsvoering te bevestigen. De beroemde filosoof Carl Popper zei het vorige eeuw al: "we moeten zoeken naar de zwarte zwaan tussen de witte." Zo vermelden anti-vaxxers nooit dat het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Britisch Medical Journal Mikovitch onderzoek ‘elaborate fraud’ noemde en dat Wakefield wegens bedrog uit het artsenregister werd geschrapt.

Misschien moeten niet de mannen emanciperen, maar moeten vrouwen als Sunny Bergman accepteren dat zij vrouw zijn en dat dat iets anders is dan de andere helft van de wereldbevolking die we mannen noemen. Dat is niet hetzelfde. Er is overigens niet mis met vrouwen en ze zijn zeker niet minderwaardig aan mannen. Ze zijn gewoon anders en gelukkig maar. Dat maakt het leven wel zo plezierig. 

Het is opmerkelijk dat de serieuze media Bergmans documentaires de hemel in prijzen en ons tegelijk voortdurend waarschuwen alert te zijn voor nieuws uit filterbubbels. Begrijpen ze niet dat de initiators van die bubbels, zoals Bergman, gevaarlijker zijn dan de volgers van zulk fakenieuws? 

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved