Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |     NIEUW: Dossier corona, met feiten en fakenieuws rond corona. |     Binnenkort verhuist de De Doping Academy website naar een sub-website van deze site. |     Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |
nl NL en EN
(Leestijd: 2 - 4 minuten)

[289]

Home | Terug

Na voor de tv in slaap gevallen te zijn, schrok ik wakker bij een reclame van Telsell voor een mini-heater met uitzonderlijke kwaliteiten: De Starlyf Fast Heater DeLux. Steek hem in het stopcontact, zet hem aan, stelt de gewenste temperatuur in en de voordelen zijn voor u: ruimtebesparend, draadloos en geen installatie. Met de revolutionaire thermo-keramische technologie verwarmt de mini-heater uw huis net zo efficiënt als een grote radiator.

Supereigenschappen

Starlyf Fast Heater De Luxe 550x455De klimatronic-thermostaat is instelbaar van 15 tot 32 °C. Is die temperatuur bereikt, dan schakelt mini-heater uit. Met de ingebouwde klok kunt kiezen hoe lang hij moet verwarmen, waardoor de heater nog zuiniger wordt. Hij verwarmt uw favoriete kamer voor enkele centen. Soms nam het energieverbruik na aanschaf van de mini-heater met de helft af. Door zijn uitschakelfuncties raakt de mini-Heater niet oververhit en is daardoor veilig. Een last but not least: de Starlyf Fast Heater DeLuxe kost slechts € 29,99, inclusief afstandsbediening en wordt gratis thuisbezorgd. U moet wel gek zijn om deze voordelen voorbij te laten gaan.

Te mooi om waar te zijn?

Wat te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook. Er ontbreekt essentiële informatie om de mini-heater te beoordelen. Dat leidt tot vragen als met hoeveel watt verwarmt de mini-heater? Tot welke ruimteafmeting kan hij gebruikt worden? Wat zijn de verbruikskosten? Zijn de veiligheidsclaims aannemelijk?

Internet leverde aanvullende informatie. De mini-heater heeft een verwarmingscapaciteit van maximaal 400 watt. Een gemiddeld woonhuis verwarmen vraagt ongeveer 3,8 watt per kubieke meter per graad Celsius. Een woonkamer van 5 bij 6 meter en een plafondhoogte van 2,4 meter op 20 °C houden vereist dan ongeveer 5.500 watt (2,4 x 5 x 6 x 20 x 3.8 watt). Een slaapkamer van 4 bij 4 meter op 18 °C vraagt dan ongeveer 2.500 watt en ongeveer 2,200 watt bij 15 °C. Kortom de claim dat de mini-heater uw huis net zo efficiënt verwarmt als een grote radiator is onjuist. Daar is 400 watt veel te weinig voor. De mini heater lijkt hooguit geschikt voor kleine ruimten als een toilet of een niet te grote badkamer. Maar daar is vaak geen stopcontact.

Veiligheid

De mini-heater is mogelijk nuttig op een frisse zomeravond. Bijverwarmen met 400 watt kan de temperatuur in een niet te grote ruimte dan van fris naar behaaglijk brengen. Maar dat dat in enkele minuten gebeurd lijkt niet erg waarschijnlijk. Een ander probleem is dat de mini-heater in een stopcontact moet worden ingeplugd. Die zitten tegenwoordig meestal laag bij de grond en vrijwel altijd op plaatsten waar zo’n mini-heater niet alleen onhandig en inefficiënt is, maar ook gevaarlijk. Er hangt zomaar iets brandbaars voor en wat als peuters, honden of poezen de gloeiendhete mini-heater interessant vinden.

Kosten

Per uur dat de mini-heater verwarmd kost dat 400 wattuur ofwel 0,4 kilowattuur (kWh). De kWh is de eenheid waarop uw elektriciteitsverbruik wordt afgerekend. Bij een kWh prijs van 21 cent kost een uur verwarmen met de mini-heater dan 0,4 x 22 = 8,4 cent. Door de lage verwarmingscapaciteit zal de mini-heater vrijwel nooit uitschakelen.

Afsluitend

Het is waar dat een grotere elektrische kachel van bijvoorbeeld 2.000 watt per uur vijf keer zoveel kost, maar heeft u dan ook vijf keer zoveel verwarmingscapaciteit. Dat mensen hun energiekosten door de aanschaf van de Starlyf Fast Heater DeLuxe halveren lijkt vrijwel onmogelijk. In een eerdere Klopt dit? zagen we dat verwarmen met een elektrische waterkoker veel duurder is dan verwarmen met gas en dat geld ook voor het opwarmen van uw huis met de mini-heater. Een voordeel is dat u met de mini-heater slechts één kamer opwarmt, maar u kunt ook de radiatoren op de andere kamers ’s zomers dichtdraaien. Tot slot: voor die frisse zomeravond adviseer ik een lekkere dikke wollen trui of vest.

***

Copyright © 2006-2020 - Bram Brouwer - All Rights Reserved