Dr. Bram Brouwer

Onafhankelijk waarheidszoeker en om- en tegendenker

     De door wielrenner Scarponi beroemd geworden papegaai Franky is bij een ongeval gewond geraakt. |      Na een periode van ziekte heb ik de draad op mijn website weer opgepakt. |      Door mijn ziekte is heeft ook de verhuizing van de Doping Academy stil gelegen. |      Om de waarheid te vinden, moeten we blijven twijfelen. |

[378]

Home | Terug


Zaterdagavond 6 juni 2020 herhaalde BNNVARA het muzikale programma Bloemen voor Bannink uit 1989 met Karin Bloemen als gastvrouw. Het programma was een ode aan Harrie Bannink, misschien wel de grootste Nederlandse componist van populaire muziek ooit. Wikipedia geeft een schijnbare oneindige lijst van meer dan drieduizend liedjes waarvoor Bannink de muziek componeerde. Toch noemde hij zich geen componist maar een toonzetter.

Bannink toonzette ook de muziek voor meer dan vierhonderd liedjes voor het van 1966-1977 populaire komische, satirische en muzikale Nederlandse tv-programma Farce Majeur. Het was dan ook onvermijdelijk dat een muzikale ode aan Harrie Bannink ook een liedje uit dit programma bevatte: Inpakken en wegwezen.

Het lied ging over plastic zakken en plastic margarinekuipjes, over eieren in plastic dozen, over in plastic verpakte kaas en ham en dat al dat plastic gerief verdween vervolgens in de plasticzak van de vuilnisbak. Het lied ging over bier in wegwerpblik, over plastic borden en wegwerp plastic fauteuiltjes. Wegwerpverpakkingen zijn doodgewoon gewoonte geworden, betoogde het lied, en duurzaam lijkt uit de gunst. We gooien het weg en begraven het graag in een mooi diep gat in de ozon laag. De boodschap was dat aan dat feest een einde moest komen, omdat het anders voor de mensheid inpakken en wegwezen is.

Pola Alexander 400x400
Alexander Pola

Na het lied interviewde Karin Bloemen Farce Majeur artiest Alexander Pola. Bloemen merkte op dat dit lied nog steeds actueel is, waarop Pola reageerde met: “Dat maakt mij een beetje droevig, want het is twintig jaar oud. Het was dus toe profetisch het is actueel en het enige wat we in twintig jaar bereikt hebben is dat inpakken en wegwezen alleen maar heeft gegolden voor het kabinet Lubbers toen de eindelijk twintig jaar te laat wilden beginnen er iets aan te doen.”

Misschien was het voor Alexander Pola maar goed dat hij enkele jaren later (1992) op 78-jarige leeftijd overleed. Het lied Inpakken en wegwezen is in 2020 nog steeds actueel. Ondertussen hebben we een ongekende plastic afvalberg en gigantische plasticsoepen in onze oceanen gecreëerd van niet materialen die niet vergaan. Ze vallen echter wel microdelen uiteen. Bij dieren wordt steeds vaker het plastic als doodoorzaak gemeld. Vrijwel zeker circuleren er ook in uw bloed microplastics door uw lichaam, waarvan we maar moeten afwachten wat die voor onze gezondheid gaan betekenen. Kortom al vijftig hebben we onze koppen, op uitzonderingen, na in het zand gestoken.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved