Doping Academy

Onafhankelijk kennis- en informatiecentrum doping

     De columns van de Doping Academy verhuizen naar deze plaats. |      De nog niet verhuisde columns van de Doping Academy vindt u hier. |

[147]

Home | Terug


Ulrich Jan 220x301px
Jan Ulrich 

De Duitse wielrenner Jan Ulrich krijgt een boete van één miljoen euro voor 'sportieve fraude'. Maar wat is dat 'sportieve fraude'. Hoort een collega 'flikken' daar ook bij of verhullen dat je doodvermoeid bent ...

Het is gelukt, de kogel is door de kerk, er is recht gedaan. 'Der Jan' heeft met een boete van tenminste één miljoen euro strafvervolging afgekocht. "Maar hij is wel schuldig," verklaart het Duitse Openbaar Ministerie haastig, "we hebben bewezen dat Ulrich in de jaren negentig doping gebruikte." Sommige reacties op de Telegraafsite bij dit bericht zouden bij het Dutroux proces niet hebben misstaan.

Natuurlijk, de officier erkent dat dopinggebruik in de jaren negentig binnen het beroepswielrennen vrij normaal was. Het is maar de vraag of de hiervoor genoemde instanties daar niets van wisten. De boeken van Peter Winnen, Willy Voet, Erik Rijckaard en Jef d' Hond zijn daar vrij duidelijk over en geven eerder de indruk, dat als je niet meedoet je er uit ligt. Maar als de officier dat bewijst, ondermijnt hij zijn eigen aanklacht. Immers, als gebruik van hoog tot laag bekend en geaccepteerd is, is er geen sprake van bedotten en dus niet van sportieve fraude.

Blijft over: het bedotten van het publiek. Maar hoort dat niet juist tot de charmes van het wielrennen. De renner die in de kopgroep 'stuk zitten' simuleert en vervolgens de eindsprint wint. Of andersom, doen alsof je de 'stenen uit de weg rijdt', maar feitelijk geen trap meer kunnen doen. "Pas op, links" roepen en tegelijk via rechts demarreren. Sportieve fraude? Een miljoen boete of vervolging? Het OM krijgt het nog druk.

Of is de inquisitie in ere hersteld? Oké, ketters zijn vervangen door wielrenners, brandstapels door boetes of vervolging. Maar het principe, het achteraf en ad hoc creëren of verdraaien van regels, en bewijzen a decharge negeren (selectieve bewijsvoering), een stok zoeken om de hond te slaan, is niet veranderd. En dat voor een 'vergrijp' waaraan niemand aandacht zou schenken als u geen sporter bent.

***

Copyright © 2006-2022 - Dr. Bram Brouwer - All Rights Reserved